SPORTKLIMMEN

Het traject tot zelfstandig sportklimmer kent verschillende uitvoeringsvormen en klimomgevingen. Grofweg zijn er twee belangrijke verschillen te benoemen:

– je klimt toprope (touw komt van boven) of je kiest voor voorklimmen (je neemt het  touw zelf mee naar boven)

– je klimt op een kunstmatige klimwand (meestal indoor) of op de rotsen.

Via-Alpina is een door de NKBV erkend opleidingscentrum en volgt daarmee de leerlijn en opleidingskwalificaties van de NKBV. Heb je al ervaring dan kun je misschien op een ander niveau instromen of een aangepaste leerroute volgen. 

 

Wil je een opleidingstraject volgen tot kliminstructeur?

 


Cursus indoor toprope

De cursus indoor-toprope is de basiscursus binnen het klimmen. Je leert in vier bijeenkomsten van twee uur in een klimhal de basis van het klimmen en zekeren. Natuurlijk ligt er veel accent op veiligheid voor jezelf en de ander. Tijdens de cursus worden naast de moderne basis zekeringsmiddelen ook andere klimmaterialen zoals gordels, karabiners en andere materialen besproken. 

De locatie en data van de opleiding bepalen we in overleg

Tijdens de cursus kun je onze materialen gebruiken en uitproberen. Wellicht helpt het om later eventueel je eigen materiaalkeuzes te maken.

Het uiteindelijke einddoel van deze cursus is dat je zelfstandig in een klimhal veilig toprope kunt klimmen. vanzelfsprekend ontvang je na het goed doorlopen van de cursus het klimvaardigheidsbewijs waarmee je in alle klimhallen van Nederland kunt aantonen dat je de basisopleiding succesvol doorlopen hebt.

Onderstaande onderwerpen komen in ieder geval aan bod:

– een veilige beweegomgeving

– basis knopen

– gereed maken voor het klimmen

– partnercheck

– basis klimtechniek

– zekeren

– afdalen

– communicatie voor, tijdens en na het klimmen

– gebruik van geleide setjes in de klimwand

– materiaalkunde

– terminilogie van de klimsport

– organisatie van de klimsportCursus indoor voorklimmen

Na de cursus indoor toprope ga natuurlijk eerst ruime klim en zeker ervaring opdoen.

Als je jezelf daarna verder wilt ontwikkelen zijn er grofweg twee opties: je gaat je verdiepen in technisch beter leren klimmen of je gaat leren voorklimmen. Beide kan natuurlijk ook!

Bij het voorklimmen neem je zelf het touw mee naar boven totdat je daar kunt vastklikken (ombouwen). Bij deze vorm van klimmen wordt het allemaal een beetje spannender. De valhoogte tijdens de meest ongunstige situaties is een stukje groter.

Deze cursus omvat vier bijeenkomsten van 2 uur waarin je de basis leert van het klimmen en het zekeren in voorklim situaties.

Als instroom eis voor deze cursus geldt minimaal het vlot kunnen klimmen van het niveau 5+ in toprope situaties.

Het eindniveau van deze cursus is een prima instapniveau om te leren klimmen in de rotsen (outdoor).

Ook hier geldt weer de planning en locatie in overleg.


Cursus outdoor voorklimmen

Klim en beweeg je graag in de natuur of zoek je nog meer uitdaging(en) dan is het outdoor klimmen vast iets voor jou! Het is een geweldige ervaring om je eerste routes in de rotsen geheel zelfstandig te klimmen. In deze cursus maken we je wegwijs in het rotsklimmen. Daar komt echter wel e.e.a. bij kijken. De routes zijn over het algemeen wat langer, je moet wat meer zoeken naar het juiste verloop en de haken kunnen een stukje verder uit elkaar zitten. Daarnaast moet je op zoek naar de klimgebieden en routes. Hiervoor gebruik je zgn. klimtopo’s waar we je natuurlijk graag bij helpen!

Voor een basiscursus outdoor voorklimmen gaan we uit van ongeveer drie goede klimdagen (het kan soms regenen….)als je het niveau indoor voorklimmen al bezit en twee dagen extra als je alleen het indoor toprope niveau bezit.

Ook voor deze cursus geldt dat je de 5e moeilijkheidsgraad vlot en soepel kunt klimmen.